Az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) a németországi női labdarúgó világbajnokság kezdetére időzítette új, a nők helyzetbe hozását szolgáló kezdeményezésének elindítását. Szemléletformáló kampányukkal a nők helyzetbe hozásáért szeretne tenni a szervezet, hogy minél több nő kerülhessen vezető pozícióba, a háztartásoktól az iskolákon át a munkahelyekig.

A hirdetéssekkel és a közösségi médiában való megjelenésekkel operáló kampány a nőkkel kapcsolatos millenniumi fejlesztési célok jelentőségére emlékeztet – az iskolázottság, a foglalkoztatottság és a jogegyenlőség terén 2015-re kitűzött célok eléréséig bőven vannak még teendők. Az ENSZ-ügynökség kampányának arca az a Marta Vieira da Silva, aki a brazil válogatott egyik legnagyobb sztárjaként a pályán mutatott játékával is sokat is tesz a nőket hátráltató előítéletek oldásáért.

- A nők ereje, szorgalma és tehetsége még mindig az emberiség legnagyobb kiaknázatlan erőforrása. Csak akkor érhetjük el az ezredfordulón kitűzött céljainkat, csak akkor törhetjük meg a szegénység ördögi körét, ha egyenlő részvételi esélyeket biztosítunk a nőknek a köz- és magánélet minden területén – mondja az egyik hirdetésben.  

A rajongók által csak Martaként emlegetett sztár az elmúlt öt évben sorra elnyerte a FIFA legjobb női játékosának járó díját. Tavaly jelölték ki a Fejlesztési Program jószolgálati nagykövetének – fő területe a szegénység elleni küzdelem és a női jogok védelme.

(Via: UN News Centre)