Michelle Bachelet programalkotó beszédében nem maradt meg az általánosságoknál. A UN Women aktív, száz napos cselekvési tervvel kezdi működését. Lássuk a teendőket!

 

Az ENSZ-szervezetek koherenciájának erősítése érdekében a UN Women az ENSZ Fejlesztési Csoportjával (UN Development Group) közösen gender-stratégiát készít, hogy felmérjék és folyamatosan nyomon követhessék az erőforrások alakulását nemi szempontból.

A világ egyetemi közösségeivel közösen kezdeményezést hirdet az ENSZ a nők mozgásterének szélesítésére, aminek egy 16 millió dolláros támogatási alap biztosítja a pénzügyi hátterét. Ebből kormányzati szervek és NGO partnerek egyaránt részesülhetnek, hogy előmozdítsák a nők felruházását jogokkal és lehetőségekkel.

A nőket érő erőszakos cselekmények visszaszorításában is a partnerség, más ENSZ ügynökségekkel – például az ENSZ Népesedési Alappal – folytatott együttműködés hozhat előrelépést. A UN Women összekapcsolja saját „biztonságos városok a nőkért” kezdeményezését az UNICEF „biztonságos városok a gyermekekért” programjával, hogy a két szervezet erőfeszítései összegződjenek, és a lehetséges szinergiákat minél jobban hasznosítsák.

A nők jelentősebb bevonását a konfliktusmegelőző és béketeremtő folyamatokba szintén prioritásként kezeli a UN Women. Az erről is rendelkező 1235. ENSZ-határozat megvalósítása érdekében a UN Women támogatást nyújt női béketárgyalóknak, segít több szenior rangú női mediátor kiképzésében és felkészítésében. E területeken a Békefenntartó Műveletek Osztályával és a Politikai Ügyek Osztályával fonja szorosabbra a kooperációt a szervezet.

A nők gazdasági „helyzetbe hozása” érdekében a Világbankkal közösen új mérőszám, a „női gazdasági lehetőségek indexe” bevezetésére készül a szervezet. A helyzet javítása érdekében elsősorban a vidéki, falusias környezetben élő nők helyzetét veszi célkeresztbe a szervezet, együttműködve más ENSZ ügynökségekkel. Egy alapvető változásokat lehetővé tevő, átfogó ENSZ-stratéga megalkotása a cél.

A nemi egyenjogúságért vívott közdelem megkerülhetetlen kelléke, hogy a nemek különböző szempontjai szerves részét képezzék a szakpolitikák megtervezésének, a költségvetéseknek. Az is elengedhetetlen, hogy a nemek szerinti bontásban készülő statisztikák is rendelkezésre álljanak – csak így lehet reális képet kapni a megtett lépések eredményeiről. A tudatosabb tervezés és a hatékonyabb ellenőrzés érdekében többek között az Európai Bizottsággal, az Emberi Jogi Különmegbízott Hivatalával erősíti meg az együttműködés kereteit a UN Women a következő hetekben.

(UN Women)