Sayeeda Warsi, a brit kormány első mohamedán vallású tárcavezetője élesen bírálta Pakisztánt. A miniszter asszony – és egyben a Konzervatív Párt társelnöke – szerint a Korán meghazudtolása, hogy a nők alapvető jogaikat sem gyakorolhatják.

A brit politikai vezetés Pakisztán iránti fokozódó türelmetlenségének jeleként értékeli a Guardian cikke Warsi kirohanását, amelyben az „1400 éve megadott jogok” érvényesülését kéri számon a korábbi brit gyarmaton. Szavainak még nagyobb súlyt ad az a tény, hogy Warsi lesz az első brit kormánytag, aki felszólal majd az Iszlám Konferencia Szervezetének ülésén, néhány hét múlva.

A politikusnő elmondta, hogy nem jön zavarba, ha kritizálnia kell Pakisztánt, mivel őt nem nyomja a gyarmatosítók örökségének terhe. A 40 éves Warsi apja 1960-ban érkezett Pakisztánból a szigetországba bevándorlóként. A politikus már tavaly nyáron is hangot adott nézeteinek, amikor az ottani Fatima Dzsinna Egyetemen feltette a kérdést női hallgatóságának: miért tűrik, hogy megtagadják tőlük azokat a jogokat, amelyeket a Korán 1400 éve megadott nekik? – Nem arról van szó, hogy a nyugat idejön, és a saját ideológiai világlátását erőlteti rá egy helyi kultúrára. Én nagyon is értem, ismerem ezt a kultúrát. De amit hiányolok Önökből, az a vízió, amire az egész ország épült, Pakisztán alapítójának meggyőződése – fogalmazott tavaly.

A női jogok terén kétségkívül sok a tennivaló az országban, különösen a törzsek által ellenőrzött észak-nyugati területeken. Gyakoriak a megkövezés és a korbácsolás erkölcsi kihágásoknak ítélt esetekben. Arra is több jogvédő rámutatott, hogy azokban az esetekben, amikor párokat ítélnek el szeméremsértés miatt, rendszerint a nőket sújtja a szigorúbb büntetés.

(Via: Guardian)