Mint arról már mi is írtunk, komoly aggodalomra ad okot, hogy Indiában sokkal több lánymagzaton hajtanak végre abortuszt, mint fiún, így a nemek aránya már most is felborulóban van. A Kínában már megtapasztalt káros hatások elkerülése végett a hatóságok a nem ultrahangos megállapításának szabályait szigorítják.

Új Delhiben szigorú bírság fenyegeti azokat a kórházakat és rendelőket, ahol elárulják a szülőknek várt gyermekük nemét. Bár eddig is tiltott volt az ultrahangos vagy magzatvíz-vizsgálattal megállapított nem elárulása, az eddigi bírságok csekély elrettentő erővel bírtak egy olyan országban, ahol a szülök többsége fiúgyermekért fohászkodik. A jelenség hátterében olyan szokásokat találni, mint a lány mellé adandó hozomány intézménye, amely komolyan eladósíthatja a menyasszony családját.

A lépés oka a legutóbbi népszámláláskor napvilágra került ijesztő adatokban keresendő. Ahogy a torontói Centre for Global Health Research jelentése írja, az elmúlt harminc év folyamán mintegy 12 millió lánymagzatot vetettek el – elsősorban nagyvárosi, művelt és jómódú családokban, ahol az előzetes ultrahangos vizsgálatok költségeit ki tudták fizetni.

Sheila Dikshit, az Új Delhi regionális kormányzat első embere most azt ígéri, mindent megtesznek a lánymagzatok védelmében. Látványosabb szemléletformáló kampányokkal és szigorúbb büntetésekkel igyekeznek gátat vetni a nemek arányában már ma is megfigyelhető változásnak.

Egész Indiában a főváros Új Delhi produkálta a negyedik legkiegyensúlyozatlanabb adatokat a népszámláláson. Ezer férfira már csak 886 nő jut a városban és környékén, az élve születéseket tekintve pedig ennél is rosszabb az arány.

(Via: TrustLaw)