Egyre több esetben indokolatlanul, tehát komplikációmentes terhességek esetén is császármetszést végeznek – pattant ki a botrány India egyik szövetségi államában. A WHO ajánlása szerint „nem megmagyarázható”, ha a beavatkozások aránya nagyobb, mint az összes szülés 10-15 százaléka.

Dél- India Cherthala városában (Alapphuzha kerület, Kerala állam) a szülésre váró nőknek nem sok választása van. A helyi kórházban, túlterheltségre hivatkozva, a legtöbb várandós kismamának császármetszéssel segítik világra újszülöttjét. A városi kórház kapacitása mindössze napi hat műtétet tesz lehetővé. Az intézményben nem működik sem újszülött, sem szülészeti osztály. Ennek ellenére, az orvosok három nap alatt huszonkétszer is szikével nyitottak utat a kisbabáknak, hogy időben elmehessenek húsvéti szabadságukra.

A szabálytalanságokra azután derült fény, hogy több páciens panaszt tett: a doktor az előre kiírt dátumnál hamarabbi időpontra rendelte be őket – császármetszésre. A körzeti tiszti főorvos megállapította, hogy a rövid idő alatt elvégzett császármetszések kilógnak az összes statisztikából, és hogy az operációk jelentős része indokolatlan volt. A híradások szerint ezt követően az Állami Emberi Jogi Bizottság bíróság elé citálta az intézményt és az orvosokat.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a császármetszések aránya 10-15 százalék körül számít normálisnak. Azonban a városban, egyes időszakokban a 30 százalékot is elérte, és folyamatosan az Indiára jellemző 20 százalékos átlag felett mozgott. A keralai egészségügyi hatóság magyarázata szerint ez annak köszönhető, hogy szinte minden anya a kórházi szülést választja a környéken.

Női emberi jogi aktivisták éles hangon bírálják ezt a gyakorlatot, és azokat az orvosi szervezeteket, amelyek a problémával való szembenézés helyett inkább kollégáikat igyekeznek mentegetni. A civilek vezetője, a korábbi WHO szaktanácsadó, Dr. T. K. Sundari Raveendran határozottan kiállt a hagyományos szülés elsőbbsége mellett – ha egészségügyi kockázat nem indokolja a császármetszést.

A Birth India (Indiai Születés), Bombayben bejegyzett civilszervezet adatai szerint az ország városias területein az esetek mintegy felében alkalmaznak császármetszést. A fővárosban, Új-Delhiben a születések 65, magán-kórházakban pedig 80 százalékát is elérheti a beavatkozások aránya. A leggyakoribb motivációk a kényelem, a tervezhetőség, és a hagyományos szülésekhez képest 15-20.000 rúpiával magasabb fizetség, illetve költségtérítés.

India nem az egyetlen ország, ahol gondot okoz a sebészeti eszközökkel elősegített szülés: egyes híradások szerint Kínában csaknem az összes szülés fele, és az Egyesült Államokban is több mint 31 százaléka császármetszés útján történik.

(Via: IPS News)