Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Közösségi bankok segítenek a rászoruló nőknek

A pénzcsináláshoz pénz kell, tartja a régi mondás. Az UNICEF "közösségi bankjai" épp e logika mentén adnak kezdőlökést rászoruló - elsősorban őslakos indián - nőknek Bolíviában.

A kezdeményezés az ország északi, Potosi tartományában indult el, tizenhárom különböző helyszínen. A helyiek itt szinte teljesen el vannak zárva a pénzvilágtól, a vállalkozások beindításához szükséges kezdőtőkét hitelből előteremteni számukra csaknem lehetetlen. Az ENSZ-szervezet által életre hívott takarékszövetkezetek (Bancos Comunales - azaz közösségi bankok) a hagyományos pénzintézetekkel szemben igen kedvező, tehát kigazdálkodható kamattal adnak hitelt, és a helyi közösségek irányítják működésüket. A mintegy hetven újszerű pénzintézet nem csupán tőkét biztosít: oktatási programjaikban a témák széles tárháza szerepel, a pénzügyi ismeretektől kezdve, a nemek egyenjogúságán és menedzser-készségeken át, az alapvető jogok megismertetéséig.

Pilar Rueda - kecsua indián családanya és vállalkozó - példája remekül szemlélteti a rendszer működését. Vegyeskereskedését sikerült jelentősen kibővítenie a felvett hitelből, és a bolt ma már biztosítja a család megélhetését. Nem csak árukészletét, és ezen keresztül forgalmát tudta jelentősen növelni, de még egy fagylaltgépet is vásárolt, amivel vevők újabb körét csábította az üzletbe. A textilfestésbe és a kötésbe is belevágott.

Miközben Rueda asszony maga csupán általános iskolába járt, fia már főiskolára jár, és lánya iskolázására is jut pénz. - Már a nők is vállalkozhatnak, nem függnek a férjeiktől. Így az anyák megvehetik mindazt, amire gyerekeiknek szüksége van. Ezért pedig a férfiak is büszkék a feleségeikre - összegezte tapasztalatait.

0 Tovább

Pénzcsinálás tesztoszteron nélkül

Érdekes írást és videót közölt a napokban a CNN egy izlandi pénzintézetről, amelyet nők alapítottak, és amely vállaltan a "feminin értékek alapján" működik.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek