Február 6-án tartották a női nemi szervek megcsonkítása elleni világnapot. A női körülmetélésnek is nevezett barbár csiklóeltávolítás nők millióit veszélyezteti, elsősorban Afrikában.

A 2011-es immár a tizenegyedik világnap volt, amit az ügynek szenteltek. Több mint egy évtized után érdemes számot vetni az elért eredményekkel. A hivatalos becslések szerint a világon mintegy 100-140 millió nő kénytelen megcsonkítva élni. Figyelembe véve a „beavatkozások” kezdetleges körülményeit, a halálos áldozatok száma is legalább tízmilliós nagyságrendű.

A világnapot 2003-ban Stella Obasanjo, nigériai first lady kezdeményezte, mára pedig az első eredmények is látszanak. Például, Mauritániában, ahol a legsúlyosabb a helyzet – a nők 72 százalékát csonkították meg – mára az orvosok hivatalosan is egyetértésre jutottak, hogy a csikló eltávolítása káros az egészségre. Erre alapozva 34 iszlám főpap adott ki közös fatvát, amiben elítélik e gyakorlatot. Leszögezték: az iszlám ellenzi a nők megcsonkítását. A kormány is támogatta a kezdeményezést. Sok mecsetben megkezdték a csonkítások elleni prédikációt.

Ugandában alig egy éve fogadott el egyhangúan törvényt a parlament a csikló-eltávolítás tilalmáról, ami 10 év börtönnel fenyegeti a rendelkezés megszegőit. Ha a lány, akin a műtétet végrehajtják, életét veszíti, a büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés. A közelmúltban az is felmerült, hogy az elkövetőket kötelezzék anyagi jóvátétel megfizetésére. Uganda kormánya most már a szomszéd államokat győzködi hasonló szabályok bevezetéséről.

Etiópiában, Egyiptomban és Kenyában is jelentősen csökkent az esetek előfordulási gyakorisága – ami legalább részben a nemzetközi kampány eredménye. Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) és az UNICEF közös nyilatkozata szerint több mint hatezer közösséget (törzset, nagycsaládot, települést) sikerült rávenni Afrikában, hogy végleg szakítsanak a nők megcsonkításának szokásával.

Hasznos olvasmány a témában: az UNFPA részletes tanulmánya a kérdésről.