A kolumbiai Barbacoas kisváros női lakosai „zárt lábbal, szex-megvonással tiltakoznak, amiért a központi kormányzat évek óta adósa a közösségnek az odavezető út aszfaltozásával.

A Kolumbia Nariño tartományában található kisváros női lakosai június 22-én léptek „sztrájkba”, miután a kormány évek óta hiába ígérgeti, hogy leaszfaltozza a települést a tartomány többi részével összekötő utat. A földút az év nagy részében teljesen járhatatlan gépkocsival, ami már számos emberéletet is követelt. A sztrájk azonban ezegyszer nem munkabeszüntetést jelent: a „zárt lábak” mozgalom a nemi örömök megtagadásával igyekszik a problémára irányítani a befolyásosabb férfiak és a sajtó figyelmét is. A meglepő lépésre az elmúlt évek hasztalan tiltakozásai, éhségsztrájkjai és tüntetései után szánták el magukat az asszonyok.

Barbacoas asszonyai emberi jogi kérdésnek tekintik az út megépültét. A település az ország igen zavaros vidékén fekszik, amelyet szinte folyamatosan gerillaharcok dúlnak. Érveik szerint emberi méltóságukat sérti, hogy nincs egy olyan út, amelyen biztonságosan kapcsolatot tarthatnának a külvilággal.

A nők Arisztophanész Lüzisztratéjára emlékeztető tiltakozása először értetlenséget és mosolyt váltott ki a város férfilakosságából. De távolságtartásuk hamar támogatássá változott, hiszen Barbacoasban mindenki megértette, hogy közös ügyért harcolnak. Az út állapota miatt például az alapvető élelmiszerek ára is öt-hatszorosa a tartomány más településein szokásosaknak. A sárban elakadó mentőautókról szóló hírek is hozzájárultak a közösségvállaláshoz – még ha az átmeneti nehézségekkel jár is.

A Guardian tudósítása szerint a „zárt lábak” mozgalom – a ribancok menetéhez hasonlóan – a női jogérvényesítés és tiltakozás új formájának megjelenését vetítheti előre.

(Via: Guardian)