Az ENSZ nagyot lépett előre abban, hogy elősegítse a női résztvevők bevonását a nemzetközi konfliktuskezelő és békéltető tevékenységbe, de sok még a teendő – adott helyzetjelentést B. Lynn Pascoe, az ENSZ főtitkár-helyettese, a Politikai Ügyek Osztályának (Department of Politcal Affairs - DPA) vezetője.

Az amerikai diplomata a Részvételen Alapuló Biztonságért Intézet (Institute for Inclusive Security) éves fórumán szólalt fel, január 19-én. Az Intézet hitvallása szerint azt szeretné elősegíteni, hogy a béketeremtésbe és békefenntartásba minden érintett szereplőt, köztük a nőket is teljes mértékben bevonják.

- Dolgozunk az ügyön, de még korántsem kielégítő a helyzet. Szükségünk van a nők tehetségére a mediáció során, és nagyarányú női részvételre volna szükség a szembenálló felek részéről a béketárgyalásokon. Csak ha ezt elérjük, jelenthetjük ki biztosan, hogy kellő figyelmet szentelünk a fegyveres konfliktusok gender vonatkozásainak, és hogy minden megteszünk a tartós béketeremtésért – nyilatkozta Pascoe az eseményen, amin részt vett az amerikai külügyi közösség nagy része, köztük húsz, a békéltetésben jelentős tapasztalatot szerzett női mediátor is.

- Mi az ENSZ-nél, és a főtitkár úr különösen is, nagy jelentőséget tulajdonítunk a női részvétel erősítésének – jelentette ki a világszervezet második embere, utalva Ban Ki Mun főtitkár egy héttel korábban az ENSZ Közgyűlés előtt tartott beszédére. Ebben az idei év legfontosabb célkitűzései között előkelő helyet foglalt el a nők helyzetbe hozása.

Pascoe hozzátette, a DPA azért dolgozik, hogy ez a megközelítés az ENSZ törekvéseinek fősodrába kerüljön. Rámutatott, hogy a mediáció ma már az esetek többségében nem a konfliktusok hagyományos, tárgyalások útján való megfékezéséről szól. A hangsúly a megelőzésre tevődött át. Ezt főleg a stabilitást, a megbékélést és az államok működőképességét elősegítő helyi intézkedésekkel lehet biztosítani.

- A megelőzésre kell összpontosítanunk, hogy még azelőtt megelőzzük a potenciális konfliktusok eszkalálódását, mielőtt azok költséges nemzetközi intervenciót igényelnének. Ezt a felismerést, amit voltaképp az egyszerű józan ész diktál, széles körű egyetértés övezi. Azonban óriási kihívás az elméletet megvalósítani a „terepen”, és hatékony megelőző lépéseket tenni. A kudarcok mindig látványosak, a sikereket viszont nem kísérik fanfárok – érzékeltette a nehézségeket a diplomata.

A DPA forrásainak és személyi állományának megerősítésével, az események frontvonalában működő regionális szervezetekkel ápolt kapcsolatok építésével igyekszik megoldást találni a nehézségekre. Emellett a helyi kirendeltségek munkájának is nagyobb figyelmet szentelnek, hogy hatékonyabb békefenntartó, béketeremtő munkát végezhessenek. E lépések szerves részét képezi a nők nagyobb arányú és intenzitású bevonása a munkába – ennek szükségességét az 1325. ENSZ határozat is kimondja.

A nők pozíciói erősödnek a világszervezetben, amit Pascoe szerint alátámaszt a UN Women és a háborúban elkövetett nemi erőszak elleni különleges megbízott (Special Representative on Sexual Violence in Conflict) hivatalának létrehozása. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár hivatalba lépése óta az ENSZ magasabb beosztásaiban 40 százalékkal emelkedett a nők aránya. A munkatársak nemét és származását tekintve a DPA sem áll rosszul: mediációs osztályának kétszáz dolgozója között 38 százalék a nők, és 39 százalék a globális értelemben vett déli származású munkatárs.

Azonban a részleg vezetője elmondta, sokkal nehezebb előrelépést elérni az ENSZ berkein kívül, és meg kell sokszorozni az e téren tett erőfeszítéseket. Pascoe szerint azonban az elmúlt időszak pozitívumokat is hozott. Példaként az ENSZ emberi jogi főmegbízottja és az UNIFEM (a UN Women egyik elődszervezete) közötti szoros együttműködést idézte fel, ami 2009 őszén lehetővé tette a sikeres közbeavatkozást Guineában, és a helyi erőszakhullám megfékezését.