A szigorú vahhabita mohamedán előírások értelmében Szaúd-Arábiában nők nem vezethetnek autót. Most azonban külföldön jogosítványt szerzett nők példátlan polgári engedetlenségi akcióba kezdtek. A jázminos forradalmak miatt aggódó kormány egyelőre kivár a válasszal.

Június közepén elsősorban a Twitteren szerveződő nők egy csoportja vakmerő lépésre szánta el magát. Fittyet hányva a mohamedán világban is szokatlanul szigorú korlátozásoknak, volán mögé ültek és hosszabb-rövidebb ideig autót vezettek a szaúdi utakon. Egyiküknek 45 percig sikerült elkerülnie az igazoltatást és a hatósági intézkedést. Az akciót nem követték letartóztatások, a később őrizetbe vett (a hírek szerint) egyetlen aktivistát is hamarosan szabadon engedték.

A Women to Drive Twitteroldalon szerveződő kezdeményezés látszólag nehéz döntés elé állítja a szaúdi kormányzatot, amely egyelőre kivár, feltehetően azért, mert szeretné elkerülni a jázmin-forradalomnak is nevezett demokratizálódási hullám átterjedését az országra – írja a CBS cikke. Eddig az ország sikeresen elkerülte az elégedetlenség hullámait. Ha engednek a női követeléseknek, azzal nagy lökést adhat a jogegyenlőségért vívott küzdelemnek. Az országban sok lenne a teendő, hiszen a nők férfi patrónus beleegyezése nélkül nem vállalhatnak munkát, és nem is utazhatnak egyedül.

- Azt akarjuk, hogy a mai naptól kezdve a nők gyakorolhassák jogaikat – mondta Wajeha al-Huwaidar jogvédő aktivista, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy 2008-ban saját autóvezetéséről tett közzé videót az interneten. – Ma az utakon egy hosszabb kampány első lépéseit tettük meg. Ez csak a kezdet – fogadkozott. A jogvédők azt tervezik, hogy a külföldön jogosítványt szerzett nők mostantól minden nap autóba ülnek, és gépkocsival indulnak ügyeik intézésére. Mindaddig kitartanak, amíg az uralkodó nem helyezi hatályon kívül a vezetést tiltó szabályokat, mondta al-Huwaidar.

A tiltás egyébként nincs kodifikálva a hivatalos szaúdi joganyagban, vallási vezetők fatvái, törvényerejű kinyilatkoztatásai tiltják az autóhasználatot. A női sofőrök kezdeményezést támogatásáról biztosította londoni közleményében az Amnesty International nemzetközi civil szervezet is. A világ több nagyvárosában pedig női sofőrök konvojai köröztek szaúdi külképviseletek épületei körül, a vezetés szabadságát követelve mindenkinek.

(Via: CBS News)