Dél-Koreában a női feltalálók egyre népesebb tábora mutathat példát az esélykülönbségek mérséklésére.

A kelet-ázsiai állam egyike a húsz leggazdagabbnak a világon. Azonban a davosi székhelyű World Economic Forum nemi esélyegyenlőségi indexének tanúsága szerint Korea a vizsgált 134 ország közül csupán a 104. helyet érte el. A nőket érő hátrányok a fejlődő afrikai országokban és a Közel-Kelet tradicionális berendezkedésű államaiban tapasztaltakkal vetekednek. A koreai nőknek feleannyi esélyük van csupán, hogy önállóan bekapcsolódjanak a gazdasági életbe, és a fizetések is ezt az arányt tükrözik.

- Koreai hagyományok szerint, amelyek évszázadokra, sőt évezredekre nyúlnak vissza, a nőknek nem kell dolgoznia – mondta Paik Sung-han, az egyik legnagyobb cégcsoport, az SK Networks alelnöke. – Azonban az elmúlt két évtized folyamán ez a hagyomány fokozatosan változásnak indult – tette hozzá a 30 százalékban nőket alkalmazó Vállalati Kultúra Részleget vezető Sung-han.

A nőknek házasság után akkor is nehéz megőrizni önállóságukat, ha fiatalon el is értek valamit. A mélyen gyökerező kulturális tradíciók miatt a gyereknevelés és a munka a legtöbbször teljesen összeegyeztethetetlen. Bailey Park HR-menedzser szerint a koreai munkaerő-piac igen kompetitív. Nincsenek „kilenctől ötig” jellegű állások, és a hétvégi munka is általános. Kisgyermekes anyukák számára ez pedig szinte mindig kezelhetetlen kihívásokat jelent.

Azonban új trend kezd körvonalazódni az országban, amely halvány reménysugarat nyújthat a gyereknevelést és házimunkát szűkösnek érző nők számára, illetve kedvező példát mutathat sokak számára: egyre több női feltaláló ér el sikereket találmányával. A Koreai Női Feltalálók Szövetsége igyekszik minél több háziasszony számára utat mutatni, hogy kreativitásukat, tettvágyukat valódi eredményekre válthassák. A szervezet tájékoztatása szerint mintegy négyezer tagjuk fele a háztartásban dolgozik.

Koreában nagy hagyománya van az innovációnak, az országban regisztrálják évente a negyedik legtöbb szabadalmat a világon. És bár a tavaly bejegyzett szabadalmak birtokosai között még mindig csupán 13 százaléka nők aránya, ez mégis 100 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest.

Az egyik legnagyobb publicitást kapott sikertörténet Romi Haan nevéhez fűződik, aki gőzöléses padlótisztító berendezésével tette könnyebbé a házimunkát, és saját szerencséjét is megcsinálta. Az Economist magazin által 2008-ban az „50 legnagyobb női reménység” közé sorolt Haan saját cégét vezeti, amely dollármilliárdos nagyságrendben értékesít különféle tisztítóberendezéseket.

(Via: Women News Network)