Eltérően gondolkoznak a férfiak és a nők a globális felmelegedés problémájáról. Egy összehasonlító kutatás eredménye szerint, bár a férfiak állítják ezt magukról, mégis a nők azok, akik jobban értik és átérzik a jelenség mibenlétét. Szakértők szerint a különbség a két nem eltérő szocializációjára vezethető vissza.

A Michigani Egyetem kutatója, Aaron M. McCright nyolc évre visszamenőleg hasonlította össze a Gallup közvélemény-kutató környezetvédelmi témakörben készült felmérési eredményeit, melynek során megállapította, hogy valójában a nők azok, akik a tudományos szakértők érveléséhez és állásfoglalásához közelebb álló módon gondolkodnak az éghajlatváltozás kérdéséről. McCright szerint a közvélemény-kutatások szerint a két nem közül a férfiak gondolják úgy, hogy átlátják a problémát, míg a nők bizonytalannak érzik ismereteiket, miközben az összehasonlító vizsgálat eredményi azt jelzik, a férfiak felül-, a nők alulértékelik ismereteiket.

A szakértő nyolc évnyi kutatási eredmény elemzése során megállapította, hogy a férfiak és nők gondolkodásbeli különbségét nem magyarázzák olyan demográfiai jellemzők, mint hogy ki a családfenntartó, vannak-e gyerekeik, teljes munkaidőben dolgoznak-e. McCright úgy látja, a különbség sokkal inkább a két nem eltérő szocializációjában gyökeredzik. Mint mondja, a fiúk nevelésénél az amerikai kultúra alapvetően olyan férfias jegyeket hangsúlyoz, mint a függetlenség, a hatalom és a kontroll. Ezzel szemben a lányok szocializációjában a ragaszkodás, az empátia és a törődés kap nagyobb szerepet, amely a nők számára könnyebbé teszi, hogy az éghajlat megváltozásának lehetséges drámai következményeit jobban átérezzék.

McCright szerint a két nem környezeti kérdésekről való gondolkodásának megértése fontos, hiszen így számos más kérdésre is választ kaphatunk. Például, hogy hajlamosabbak-e a nők környezetbarát termékeket vásárolni, befolyásolja-e a téma politikai preferenciáikat, másképp beszélnek-e a gyerekeikkel a környezetvédelemről? A szakértő szerint fontos lenne, hogy a politikusok, környezetvédők és más érdekeltek felismerjék a két nem közötti különbséget, és amikor a zöld projektek szükségességéről próbálják meggyőzni az embereket, ne egy nagy masszaként kezeljék őket, hanem az eltérő gondolkodást figyelembe véve érveljenek.

(Science Daily alapján)