A női karrierutak kritikus szakaszában töredezetté váló alvás-mintázat komolyan visszavetheti a szakmai előmenetelt.

 

A nemi szerepekre vonatkozó érdekes információk egész sora olvasható ki az amerikai kormány 2003 és 2007 között készült, húszezer dolgozó szülő egy-egy napját nyomon követő idő-felhasználási kutatásából. A legutóbb a Michigani Egyetem kutatói arra figyeltek fel, hogy egyenlőtlenül érinti a két nem tagjait az éjszaka közepén felhangzó gyereksírás: a nők átlagosan 50 százalékkal több időt, naponta mintegy háromnegyed órát fordítanak alvóidejükből a kisgyerekkel való foglalkozásra. Azon kétkeresős pároknál, akik egy évesnél fiatalabb gyereket jelentenek, naponta a nők 32 százaléka, a férfiaknak viszont csupán 11 százaléka számolt be arról, hogy fel kellett kelniük éjszaka.

Sarah Burgard, az egyetem kutatója szerint az adatok különösen akkor válnak érdekessé, ha megtisztítjuk őket a jövedelmi, státusz, iskolázottsági és egyéb tényezőktől. A nemek közötti jelentős különbség világosan kirajzolódik. Például, ha csak az anya dolgozik, egy adott éjszaka folyamán 28 százalék az esélye, hogy felkel gyermekéhez. Ha azonban csak az apának van állása, alig 4 százalékban számoltak be erről.

Egy kapcsolódó kutatásban Burgard és társai azt találták, hogy a nők átlagosan valamivel többet alszanak. Azonban karrierjük kritikus szakaszában alvásuk jóval töredezettebbé válik – fejtette ki a kutató. Gyakran ugyanis a gyerekvállalás időszakában dől el a fiatal felnőttek későbbi karrierútja, kereseti lehetőségei is. Ráadásul a tartósan rossz alvás kimerültséghez, mentális problémákhoz is vezethet. A kutató szerint az alvás minőségének romlása olyan, a gyerekvállalással járó, nőket sújtó teher, aminek jelentőségéről gyakran megfeledkeznek.

(ScienceDaily cikke alapján)