Hamarosan megjelenhet az X-szel jelölt semleges nem az ausztrál útlevelekben, miközben a transzszexuálisak választhatnak majd, hogy férfiként vagy nőként szerepeljenek az okmányokban. Eközben Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy törlik a nemre vonatkozó részt az útlevelekből.

A férfi és női nem mellett harmadik kategória bevezetésére készülnek az ausztrál útlevelek esetében: a meghatározhatatlan, köztes semlegesnem is szerepelhet ezentúl az okmányokon. Ez azok számára lesz választható, akik születésüktől fogva anatómiailag besorolhatatlanok a két hagyományos nem valamelyikébe.

A transzneműek, tehát azok, akik biológiai nemüket nem érzik sajátjuknak, ezentúl választhatnak majd, hogy férfiként vagy nőként szerepeljenek a nyilvántartásban. Ehhez azonban orvosi hozzájárulásra is szükség lesz.

Korábban csak a két hagyományos nem létezett az ausztrál nyilvántartásban, és a besoroláson nem lehetett változtatni, leszámítva a nem-változtató műtéteket. Az Egyesült Államokban tavaly már eltörölték ezt a korlátozást.

Louise Pratt ausztrál szenátor – akinek élettársa nőnek született, azonban már férfi identitással él – úgy nyilatkozott, hogy a reform jelentős előrelépést hoz azon utazóknak, akiket eddig rendszeresen vegzáltak a repülőtereken, mivel megjelenésük és az okmányaikban szereplő nemük nem állt összhangban. Kevin Rudd külügyminiszter szerint az új szabályok véget vetnek a nemi hovatartozáson és szexuális orientáción alapuló diszkriminációnak.

Eközben Nagy-Britanniában is felmerült ugyanez a probléma, és az ausztrálhoz hasonló megoldás kezd körvonalazódni. Azonban a Személyazonossági és Útlevél Szolgálat (Identity and Passport Service) nyilatkozata szerint az elképzelés még korai szakaszában tart csupán, és mindenképp megoldást kell találni a nemet elhallgató útlevelek által felvetett biztonsági aggodalmakra is, mielőtt bevezetnék az új rendszert.

Az idén korábban a bangladesi hidzsra közösség – transznemű eunuchok – nyert fontos csatát e téren, amikor országuk hatóságai lehetővé tették, hogy az okmányokban a „férfi” és a „nő” helyett az „egyéb” nemi besorolás is szerepelhessen.

 (Via: Guardian, Independent)