Minnesotai informatikusok vizsgálták meg az ingyenes web-enciklopédiát, és azt állítják, jelentős túlsúlyban vannak a „férfias témák” a web elsőszámú tudásbázisában.

 

Az elmúlt években a Wikipedia kikerülhetetlen tájékozódási forrássá vált az interneten. Havonta több mint 400millió felhasználójával az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító oldal. Azonban létrejöttéhez és fejlődéséhez szorosan hozzátartozik, hogy nem kijelölt szakértők, hanem önjelölt szerkesztők közössége gyarapítja és gondozza a szócikkeket. Úgy tűnik, a szerkesztők körében megfigyelhető férfi-dominancia a tartalomban is visszaköszön.

Shyong Lam, az informatikai tudományok doktorandusza még idén év elején publikált cikket a New York Times hasábjain, amelyben felhívta a figyelmet olyan szembeötlő aránytalanságokra, mint például egyes tévésorozatoknak szentelt bejegyzések alapossága és terjedelme. A Szex és New York leírása szinte eltörpül a Sopranos gengszter-sorozat Wikipedia-oldala mellett. A szerző a sejtését szerette volna továbbfejleszteni, így alapos kutatásba kezdett.

A Minnesotai Egyetem GroupLens Kutatóműhelye által jegyzett „Wikipedia: férfiklub?” című tanulmányban az angol nyelvű oldalak szerkesztőinek összetételét vizsgálták meg. A 2005 és 2011 között regisztrált, mintegy 110ezer szerkesztő nemi adatait áttekintve, három fő területen vizsgálták a nemi egyenlőtlenségeket.

Az első fontos különbség a szerkesztők nemi összetételében jelentkezett, a férfiak javára. Például 2009 folyamán az újonnan regisztrált tagoknak csupán 16 százaléka adott meg „nő”-t hovatartozásaként. Az ebben az évben csatlakozottak által szerkesztett cikkeket vizsgálva csupán a hozzájárulások 9 százalékáért feleltek, és jelentős részben egyetlen – az első – szócikkük után nem mutattak további aktivitást az enciklopédia gyarapításában.

A jelenség különösen azért érdekes, mert a nemi szakadék eltűnni látszik a közösségi média más területein. A Facebooknak és a Twitternek több a  női, mint férfi felhasználója, de a Wikipedián a különbség semmit sem csökkent a vizsgált öt év alatt.

- Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ekkora az eltérés a nemek szerkesztői szokásai között a Wikipedián . fogalmazott John Riedl, a Minnesotai Egyetem professzora, a kutatócsoport tagja. – A Wikipedia mára jelentős információforrássá vált, ezért fontos lenne, hogy mindenki hangját megjelenítse. Úgy gondoljuk, hogy ha sikerül megfejtenünk, mi okozza a különbségeket, akkor a részvételt is egyenlőbbé lehetne tenni – foglalta össze törekvéseiket.

A kutatás második fő területe a nemi kiegyensúlyozatlanság hatásainak azonosítását célozta. A kutatók arra jutottak, hogy a női szerkesztők számára látványosan érdekesebb témák, bejegyzések terjedelme jóval rövidebb volt, mint azok a cikkek, amelyeket férfiak írtak, szerkesztettek. Arra is rámutattak, hogy például a kifejezetten női közönséget megcélzó mozifilmekről szóló szócikkek jóval gyengébb minőségűek, kevésbé alaposak voltak, mint a kifejezetten „férfias” alkotásokról szóló bejegyzések.

Ugyanakkor a nők inkább részt vesznek közösségek létrehozásában, hálózatok kiépítésében. A hosszú ideig aktív szerkesztők körében az adminisztrátori státust elérők között megfigyelhető volt a nők felülreprezentációja.

A kutatás harmadik fő területe a szerkesztők közötti nézeteltéréseket, konfliktusokat vizsgálta. – Azt feltételeztük, hogy a nők inkább konfliktuskerülőnek bizonyulnak majd, de ennek épp az ellenkezőjét találtuk – nyilatkozta Riedl. Valóban, a nők által szerkesztett bejegyzések esetében kétszer több a vita, ellentmondó szerkesztői vélemény. A nők által eredetileg írt cikkek esetében kétszeres a gyakorisága, hogy későbbi szerkesztők átírják azt, illetve, hogy a szerzőt blokkolják, azaz letiltják. Mindezek a női részvétellel szemben elutasító „szerkesztői kultúrát” sugallnak. Maga Riedl is elismeri, hogy óvatosan kell bánni az eredményekből levont következtetésekkel, de remélik, hogy kutatásukkal közelebb kerülhetünk a Wikipedia világában mutatkozó nemek közötti egyenlőtlenség megértéséhez.

(Via: ScienceDaily)