Összesen 17,4 millió dollár értékű támogatást ítélt oda az ENSZ nők és lányok bántalmazása ellen létrehozott alapja (UN Trust Fund to End Violence against Women). A pénz 34 ország 22 kezdeményezését fogja segíteni – köztük olyan válsággócokban, mint Irak és Dél-Szudán.

- A nők elleni erőszak emberi jogi, de közegészségügyi kérdés is – fogalmazott Michele Bachelet, a UN Women főigazgatója. – Nem szabad beletörődnünk a jelenségbe, mert igenis megelőzhető. A kellő politikai akarattal, anyagi támogatással, alaposan tervezett és célzott programokkal jelentősen visszaszorítható. Az ENSZ nőket érő erőszak ellen létrehozott pénzalapja épp ezt szolgálja – hangsúlyozta a New York-i sajtótájékoztatón.

Az idei év a tizenötödik a sorban, amikor az ENSZ anyagi támogatást biztosít a nők biztonságát szolgáló projekteknek, kezdeményezéseknek. Az anyagi segítség közvetlenül az alulról szerveződő, ún. grassroot szintű csoportok újító szemléletű, gyakorlati kezdeményezéseit illeti.

Az idei kedvezményezettek között találjuk az iraki és uruguayi programokat, amelyek erőszakot elszenvedett nők számára könnyítik meg a jogi és orvosi segítséghez jutást. Malawiban a törzsi vezetők és az AIDS-ben szenvedő nők közötti kapcsolat megteremtését igyekeznek elősegíteni, hogy csökkentsék a betegséggel járó társadalmi kirekesztést. Dél-Szudánban az Amerikai Menekültügyi Bizottság (American Refugee Committe) segíti a kormányzatot, hogy dolgozzanak ki általános egészségügyi protokollt a nemi erőszak áldozatainak kórházi kezelésére.

Bangladeshben és Indiában az exportra termelő üzemekben gyakori munkahelyi zaklatás elleni jelenthet hatékonyabb ellenszert a támogatott program. Mexikóban 48 nőszervezet közösen dolgoz ki igazságügyi protokollt a nők meggyilkolásának helyes rendőrségi kezelésére, felderítésére. Kenyában, Ruandában és Sierra Leonéban a férfiak és fiúk szemléletformálásán keresztül igyekeznek hozzájárulni a nemi erőszak visszaszorításához, míg Indonéziában az elfogadott családon belüli erőszakról szóló törvény végrehajtásához, a rendelkezések érvényesítéséhez nyújt segítséget a támogatás.

Az ENSZ 1996-ban létrehozott, jelenleg a UN Women által kezelt pénzalapja az egyetlen multilaterális támogatási mechanizmus, amely kifejezetten a nők és lányok biztonságát segítő programoknak nyújt segítséget. Idén összesen 2500 kérelem érkezett be 123 országból, összesen 1,2 milliárd dollárnyi támogatásra pályázva. A növekvő igényekre a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által meghirdetett „UNiTE – Vessünk véget a nők elleni erőszaknak” kampány lehet a válasz. Ez azt szeretné elérni, hogy 2015-ben már százmillió dollár támogatást tudjon szétosztani az Alap.

(UN Women)