A Világbank legújabb, ún. zászlóshajó-jelentése szerint a nemek esélyegyenlősége nem csupán önmagában vett érték, de a gazdasági fellendülés egyik fontos hozzávalója is.

A világszervezet szeptember végén publikált "Jelentés a világ fejlődéséről 2012 - Nemi egyenjogúság és fejlődés" (World Development Report 2012: Gender Equality and Development) című jelentése szerint az elmúlt évtizedek során sikerült több szempontból is fontos eredményeket elérni. De bizonyos területeken még ma is ijesztőek a különbségek.

A legaggasztóbb a nők és lányok halálozási aránya a fejlődő országokban. Világszerte mintegy 3,9 millióra tehető azon nők és lánygyermekek száma, akik vagy a szülés és várandósság körüli komplikációkba halnak bele, vagy nemük miatt "tűnnek el" újszülöttként. Ebbe a számba a tanulmány beleszámolja a nemük miatt abortált lány-magzatokat is. Az AIDS/HIV vírus is veszélyesebb a nőkre nézve - a Szaharától délre fekvő területeken az egyik első számú halálok.

Robert B. Zoellick, a Világbank alelnöke szerint a teljes egyenlőség elérése a feladat. - Az elmúlt öt évben a Világbank 65 milliárd dollárral járult hozzá a nők és lányok iskolázásához, egészségügyi ellátásuk fejlesztéséhez. Támogattuk, hogy könnyebben férjenek hozzá termőföldhöz, hitelhez, mezőgazdasági szolgáltatásokhoz, álláslehetőségekhez és infrastruktúrához. Ez mind fontos, de nem elég - fogalmazott. - A következő években a gender-kérdéseket működésünk minden területén érvényre juttatjuk, hogy kiaknázhassuk az emberiség fele által képviselt lehetőségeket - szólt a következő évek terveiről.

A jelentés számos konkrét példát említ, amelyek azt illusztrálják, hogy a nemek közötti egyenlőség hogyan segítheti elő a gazdasági növekedést:

  • Malawiban és Ghánában a női földművesek számára is elérhetővé tették a szükséges föld- és növénykezeléseket, ennek nyomán az országok kukorica-termelése 16, illetve 17 százalékkal emelkedett.
  • Burkina Fasoban is megkönnyítették a női farmerek dolgát - például jobb hozzáférést biztosítottak a műtrágyához, és megkönnyítették a munkaerő alkalmazását. Az eredmény: 6 százalékos növekedés a háztáji mezőgazdaságban, bármilyen egyéb befektetés nélkül, csupán az esélyegyenlőség javításával!
  • Az ENSZ Élelmiszer-ügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint, ha a női földműveseknek azonos lehetőségei lennének, és az erőforrásokhoz való hozzáférésüket nem korlátoznák, akkor a fejlődő országokban átlagosan 2,5-4 százalékkal nőhetne a mezőgazdasági kibocsátás volumene.
  • Egyéb gazdasági ágazatokban is jelentős korlátok akadályozzák a nők érvényesülését. Ha eltörölnék ezeket az akadályokat, az önmagában 33-50 százalékkal csökkentené a nemek közötti produktivitás-különbséget számos országban. Eközben a dolgozók összteljesítménye 3-25 százalékkal nőhet az adott államokban.