Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megosztja a szakértőket a gender-semleges svéd óvoda

Svédországban a játszóterekre és az óvodákba is beköltözött a gender-semlegesség elve. A legkisebb kortól igyekeznek a gyerekeket megóvni a társadalomban jelenlévő nemi előítéletek káros hatásaitól.

A stockholmi, állami finanszírozású Egalia óvodában (elő-iskolában, ahogy ott nevezik) rendhagyó módon szólítják a gyerekeket a pedagógusok. A svédben használt hím- vagy nőnemű személyes névmások helyett a finn nyelvből kölcsönzött, semlegesnemű szóval illetik az óvodásokat, ha épp nem keresztnevükkel vagy más, semleges szavakkal szólítják meg őket, utalnak rájuk.

De nem csak a nyelvhasználat újszerű. Az összes, kicsik elé kerülő könyvből kigyomlálták a hagyományos nemi szerepekre vonatkozó utalásokat. A Szépség és a szörnyeteg vagy épp Hamupipőke helyett a két zsiráf kalandjairól hallhatnak a kicsik, akik megtalálnak és örökbe fogadnak egy krokodil-bébit.

A játékok terén nincs különbség a hagyományos intézmények kínálatához képest. Ugyanazokat a babákat, játéktraktorokat vagy épp homokozó lapátokat találni, mint máshol. Azonban ezek össze vannak keverve, így a gyerekek szabadon eldönthetik, mivel akarnak játszani. Senki sem szól rá egy fiúra például, ha babázni szeretne, vagy ha épp királylánynak öltözik. Lotta Rajalin, az intézmény igazgatója szerint szélesebb választási lehetőséget kell adni a gyerekeknek, és nem szabad a hagyományos társadalmi szerepkészletek közé szorítani őket. Lelkesedését osztja az óvoda minden dolgozója.

- Szeretnék változtatni a dolgokon a társadalomban – jelenti ki a 27 éves Emelie Andersson, aki nemrég fejezte be pedagógusi tanulmányait, és a gender-tudatos megközelítés miatt jött az Egaliába dolgozni. – Beleszületünk ebbe a társadalomba, és mindenféle elvárások fogadnak minket, hogy hogyan kellene viselkednünk annak megfelelően, hogy fiúk vagy lányok vagyunk. Ez korlátozza a gyerekeket. Az én szememben nincs külön „fiúk világa” vagy „lányok világa” – teszi hozzá.

Sokan úgy vélik, hogy az intézmény túlzásba viszi az „egyenlővé tételt”. Az igazgató azonban visszautasítja a kritikákat, miszerint elmosnák a nemi identitás által kijelölt határokat. – Minden lány tudja magáról, hogy lány, és a fiúk is tudják, hogy ők fiúk. Nem a biológiai nemmel, hanem a társadalom által elvárt nemi szerepekkel foglalkozunk – mondja Lotta Rajalin.

A gyerekpszichológusok véleménye megoszlik a kezdeményezésről. A legtöbben támogatják az intézmény céljait, azonban megkérdőjelezik, túlzónak találják az eszközöket. – A szándék hibátlan, de nem vagyok biztos benne, hogy a helyes irányba viszik az ügyet – mondta a megkérdezett brit klinikai pszichológus, Linda Blair. – Egy kicsit mesterkéltnek érzem ezt a dolgot. Három és hét éves kora között minden gyerek keresi a saját identitását, és a nemi identitás ennek fontos része. Ezt nem lehet megtagadni tőlük. Egy másik világ várja őket odakint, amitől nem lehet izolálni őket – nyilatkozta a BBC-nek.

A Göteborgi Egyetem pszichológus professzora, Philip Hwang szerint azonban semmi rossz nincs az Egalia módszereiben, azonban kissé naivnak tartja a megközelítést. – Ez egy jelképes gesztus. Kicsit mulatságosnak találom: mit gondolnak, kit tudnak megtéveszteni ezzel? Ez egy tipikusan svéd dolog. A svédek azt hiszik, hogy ha intézményesítenek valamit, akkor az automatikusan magával hozza a változást. A valódi változáshoz azonban több emberöltőnek kell eltelnie – fogalmazott.

(Via: BBC)

1 Tovább

Férfi-dominancia a mesekönyvekben

Az Egyesült Államokban elkészült a 20. századi mesekönyvek valaha lefolytatott legalaposabb vizsgálata. Az eredmény megdöbbentő, óriási a férfikarakterek dominanciája a történetekben – és ez még az állatokra is igaz.

A Gender & Society folyóirat áprilisi számában publikált kutatás hatezer, 1900 és 2000 között megjelent gyermekkönyvet vizsgált meg. Ezzel vizsgálati köre jóval szélesebb, mint bármelyik korábbi kutatásé. Janice McCabe professzor, a tanulmány egyik szerzője büszkén állítja: egy egész évszázadnyi könyvet vizsgáltak meg.

A legérdekesebb megállapítás talán az időbeni trendeket érinti. A várakozásokkal ellentétben ugyanis nem volt kimutatható a nőkarakterek előretörésének szakadatlan folyamata. A század közepén ugyanis jelentősen eltolódott az egyensúly – a nők kárára. Az 1990-es években az emberi karakterek között a nemek aránya csaknem kiegyenlítődött, azonban állat-történetekben még ebben az évtizedben is kétszer annyi a hím/férfi szereplő, mint a nőstény/nő.

Összességében a könyvek 57 százalékában találtak férfi központi karaktert, míg csupán 31 százalékuk vonultatott fel női főszereplőt. A történetek csupán egyharmadában találni felnőtt női (vagy nőstény) állatfigurát, míg felnőtt férfi (vagy hím) állat szinte mindegyik kiadványban szerepel. Ezek az állatfigurák gyakran főszereplői is a meséknek. Csakhogy férfi/hím állatok a kiadványok 23 százalékában, míg a nők/nőstények csupán a történetek 7,5 százalékában tekinthetőek központi figurának. A címek is árulkodóak: a férfiak említési aránya 36,5 százalék, míg nőké ennek felét sem éri el.

A kutatók emlékeztetnek rá, hogy a gyerekkönyvek meghatározó mintát adnak kulturális értékeinkről, elveinkről és elvárásainkról. Ezért a nemek közötti látványos egyenlőtlenség azt az üzentet közvetíti a gyerekeknek egészen fiatal, tehát fogékony korban, hogy a lányok és nők kevésbé fontos tagjai a társadalomnak.

(Via: ScienceDaily)

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek