Izlandon se szeri se száma a sikeres női vállalkozásoknak. A Dinamikus, Komoly és Kreatív Nők Szövetsége (SKASS) csak az egyik, vállakozó nőket felkaroló szervezet a nemek közötti egyenlőség megteremtésében legmesszebb jutott országban. De vajon tényleg létezik "nőies üzleti kultúra"?


A SKASS 2010-ben alakult, a délnyugat-izlandi Sudurnes régióban, azzal a céllal, hogy "a nők valóra válthassák álmaikat, legyen szó akár üzletről, akár cégalapításról vagy valami teljesen másról", mondta el Anna Loa Olafsdottir, a szervezet egyik képviselője. - Hogy ez szükségszerűen más-e, mint amire a férfiak törekszenek, illetve, ahogy ők megvalósítják elképzeléseiket, arra minden nőnek magának kell válaszolnia - tette hozzá sejtelmesen.

A reykjavíki központú Izlandi Női Vállalkozók Szövetsége (FKA) jó tíz évvel korábban létrehívott testület, amely évente díjjal honorálja a kiemelkedő teljesítményeket. A legutóbbi díjazottak között olyan példákat találni, mint a 85 éves asszony, aki még 1965-ben nyitotta meg boltját; az Attentus nevű, nők által vezetett HR-tanácsadócég; egy sikeres bálnafigyelő vállalkozás tulajdonosa, vagy a Ja.is nevű szakmai és privát telefonkönyveket kiadó vállalkozás, amelyet két nő vett meg egy befektetési alappal közösen.

A Ja.is díjazásáért komoly kritikákat kellett eltűrnie az FKA-nak. A cég ugyanis a közelmúltban jelentős, nőket is érintő leépítéseket hajtott végre. Dominique Pledel Jonsson 2005-től egészen a közelmúltig a Szövetség tagja volt, azonban épp a Ja.is díjazása miatt megszüntette tagságát. Jonsson szerint ugyanis a nők egy alternatív üzleti kultúra meghonosítására hivatottak. - A nők akkor a legjobbak, ha a saját útjukat járják, és nem a férfiak mohó anyagiasságát utánozzák. Ideje, hogy női klubok alakuljanak, és ne a nők csatlakozzanak az öregfiúk klubjához - fogalmazott.