Egy chicagoi kutatóintézet szerint a világ élelmezési problémáinak megoldásában megkerülhetetlen a lányok és fiatal nők helyzetbehozása.

- Ha 2050-re szeretnénk élelmet biztosítani a Föld 9 milliárd lakójának, akkor komoly humántőke-befektetésekre van szükség. Azokat kell fejleszteni, akik képesek szerkezeti változást, előrelépést hozni a mezőgazdaságban: a kamaszlányokat. – tett meglepő kijelentést Catherine Bertini, a  Chicago Council on Global Affairs kutatóintézet munkatársa.             

Az intézet közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése ugyanis megállapította, hogy a világ szegény országaiban a nőknek és lányoknak kulcsszerep jut a mezőgazdaságban rejlő lehetőségek teljesebb kiaknázásában, az élelmiszer-ellátás biztonságának szavatolásában.

Jó példa a kelet-kenyai Kiuti vidéke, ahol a poros síkságon jelenleg is zajlik a helyi farmerek képzése. Félkör alakú földhalmok emelésével akadályozzák meg az öntözővíz gyors lefolyását. A program 90 résztvevője között elvétve találni férfit, a túlnyomó többséget fiatal nők, lányok teszik ki, míg a családok férfitagjai jellemzően városokban dolgoznak, vagy ott keresnek munkát. A kutaknál, vízvételi lehetőségeknél ugyanez a helyzet: főleg a nők gyalogolnak órákon át a család vizéért.

- Már jelenleg is nagyrészt a fiatal nők vállát nyomja a családok élelmezésének felelőssége, így ők lehetnek a mezőgazdaságra épülő gazdaságokban és közösségekben a változás letéteményesei. Ahogy az országok újra felfedezik a mezőgazdaság jelentőségét, szeretnénk, ha a folyamatban az őket megillető szerepet játszhatnának a kamaszlányok.

A Guardiannek a tanulmány londoni bemutatása után nyilatkozó Bertini szerint kutatásokkal és javaslatokkal már teli a padlás. Azonban úgy látja, hogy az utóbbi időben szerencsére egyre több a gyakorlati, kézzel fogható kezdeményezés is. Az ENSZ Világélelmezési Programjának korábbi vezetője ilyen, jó példaként említette az USAID „Etessük a Jövőt” (Feed the Future) kezdeményezését és a Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár által elnökölt Szövetség az Afrikai Zöld Forradalomért tevékenységét. Elismerően szólt Michele Bachelet, a UN Women főigazgatójának kinevezéséről is.

A kutatási jelentés nyomatékosan sürgeti a nők szerepének erősítését a mezőgazdaságban, és ezt közgazdasági érveléssel támasztja alá. Ha a női gazdálkodók a férfiakkal azonos feltételek mellett férnének hozzá a szükséges erőforrásokhoz, például hitelekhez, akkor mezőgazdasági bevételeik 20-30 százalékkal emelkedhetnének. A fejlődő országokban a nemzeti mezőgazdasági össz-kibocsátás 2,5-4 százalékkal bővülhetne, az alultápláltak száma pedig 12-17 százalékkal lehetne kisebb.

És mégis, a potenciál a legtöbbször kihasználatlan marad. A vidéki környezetben élő fiatal nők, lányok esetében a nemi előítéletek és a lakóhelyből, illetve életkorból eredő hátrányok gyakran összeadódnak. – A lányokat sokszor alábecsülik, társadalmi szerepvállalásukat nem ismerik el eléggé. Sokszor úgy látják el teendőiket, hogy közben maguk alultápláltságtól szenvednek. Igen gyakori, hogy elemi szintű oktatáshoz sem férhetnek hozzá. A termelésre épülő anyagi boldogulás kapui rendszerint zárva maradnak előttük – mondta Bertini.

A jelentés ajánlásokat, javaslatokat is tartalmaz kormányok és nemzetközi szervezetek számára a javarészt kiaknázatlan emberi erőforrás hasznosítására. Ezek közül talán a legfontosabb az alap- és középfokú oktatás általánossá tétele, és az iskolák lány-barát működtetése, hogy a tanulmányok megkezdése után se essenek ki a képzésből a lány tanulók.

Bertini elismeri, hogy ha iskolát végeznek, a lányok egy része otthagyja a földművelést, és képzettségének megfelelő munkát választ. De korántsem mindannyian tesznek így, és, ráadásul ezt ellensúlyozza a képzettebb farmerek hatékonyabb munkát is tudnak végezni. Ezen kívül, magát a mezőgazdasági pályát is népszerűsíteni kell, például úgy, hogy szakembereket küldenek a vidéki közösségekhez, akik részletesen elmagyarázzák a földművelésben és állattartásban rejlő gazdasági lehetőségeket a lányoknak.

A jelentés ezeken túl olyan jogi és kulturális gátakat is azonosít, amelyek lebontása elengedhetetlen a célok eléréséhez. Ezek közül talán a legfontosabb a föld öröklését lányok számára tiltó rendelkezések hatályon kívül helyezése. A nők jogképessége több országban is csorbát szenved, ami az örökösödés mellett például a bankhitelhez jutást is lehetetlenné teszi számukra. Leshotóban és Szváziföldön például a nők jogi értelemben kiskorúak, semmilyen magántulajdonuk sem lehet. Még azon országokban – például Zimbabwében, Ghánában vagy Mozambikban –, ahol előremutató törvényeket fogadtak is el az utóbbi években, ezek gyakorlati érvényre juttatása akadozik. Előrelépést Bertini szerint a helyben a nők jogaiért és lehetőségeiért dolgozó civil szervezetek segítése hozhat e téren.

A nehézségek ellenére a szakember úgy véli, hogy a mezőgazdaság felértékelődése óriási lehetőségeket tartogat a szektorban dolgozó nők és lányok számára. – A világ újra felfedezi a mezőgazdaságot. Ideje, hogy újra felfedezzük a lányokat is – sommázta véleményét.

(Via: Guardian)